Президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. По време на заседанието ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза.

Докато се провежда заседанието на КСНС, по същото време депутатите в Народното събрание ще гласуват спешно законодателни промени преди разпускането му заради сформиране на служебен кабинет.

Вече три седмици българите протестират срещу монополите, управлението на страната, високите сметки, бедността, мизерията. След оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на гражданите в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи. Изводът от консултациите президентът обобщи: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство". Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на месец май, съобщи още Росен Плевнелиев.

Според конституцията държавният глава даде първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна сила - в случая ГЕРБ, припомня Дарик. Вчера ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Плевнелиев съобщи, че в сряда ще даде мандат на БСП, а петък - на ДПС. Очаква се обаче и двете политически сили също да върнат проучвателния мандат и да се пристъпи към сформиране на служебен кабинет.