Принц Филип стана най-възрастният мъж член на британското кралско семейство в историята. 91-годишният принц, който е обявен за херцог на Единбург през 1947 г. от крал Джордж VI, когато се ожени за тогавашната принцеса Елизабет, сега кралица Елизабет II, вече държеше рекорда за най-дългогодишен принц-консорт в британската история. Вчера той прибави новото постижение в списъка си.

Въпреки напредналата си възраст и неотдавнашното си заболяване Филип, който беше обявен за принц на Великобритания от съпругата си през 1960 г., отказва да се оттегли от кралските си задължения и дори поема нови, въпреки съветите да си почива повече, съобщава БГНЕС.

Откакто се ожени за британската кралица, Филип е до нея при празненствата за редица нейни постижения. Но при празнуването на Диамантения й юбилей миналата година той беше откаран в болница заради възпаление на пикочния мехур и пропусна голяма част от тържествата.

Макар херцогът да е един от най-дълго живелите членове на кралското семейство в историята, лелята на кралицата принцеса Алис, херцогиня на Глочестър, държи короната по дълголетие, след като умира на 102 години. Кралицата майка доживя до 101-годишна възраст.