Февруари отива към своя край, като определено той ще остане запомнен от инвеститорите, предвид на протестите и оставката на правителството. Това допринесе за значителни загуби за инвеститорите.

След силен старт на януари и добра първа половина, индексът се насочва към спад през втория месец на годината, което е доста нетипично. Средно, той е отбелязвал ръст от над 10% през февруари, следващ първи месец на годината с повишение за индикатора от над 5%.

Можем да кажем обаче, че нетипичността донякъде е оправдана, предвид на политическите събития, които бяха неочаквани и внесоха голяма доза несигурност след добър старт на годината.

Какво могат да очакват инвеститорите от третия месец на годината, въз основа на историческото му представяне?

Ако историята се повтаря (както смятат техническите анализатори), то нищо хубаво не очаква инвеститорите през март. Средното представяне на SOFIX през март за последните 12 години е отрицателно в размер на 3.2%.

Трябва да отбележим и факта, че само два пъти индексът е бележел ръст през третия месец на годината и това е било през 2002 година с повишение на показателя от 2.3%, както и през 2009 година (когато отново е имало парламентарни избори), когато повишението му е било в размер на 5.1%.

Това, което би могло да успокоява инвеститорите, е фактът, че февруари не последва тенденцията си от последните години да приключва с повишение, като извънредната обстановка би могла да доведе до атипично поведение за индекса и през март.

Другото успокояващо е фактът, че едно от двете повишения на индекса за последните 12 години се е случило именно в година на парламентарни избори (и то при последните такива).

От техническа гледна точка индексът на сините чипове SOFIX е при ключово нива на подкрепа в диапазона 355-365 пункта, където е разположена 50-дневната му SMA, както и 38.2%-та корекция на повишението му от октомври до първата половина на февруари.

Оставане в сила на тези нива би могло да оттласне индекса нагоре през следващия месец.