Безработицата в еврозоната се е повишила до нов рекорд през януари, след като политиката на ограничаване на разходите е имала негативен ефект върху развитието на европейските икономики.

Нивото на безработица се е повишило до 11.9%, спрямо ревизираните преди това 11.8% през декември, посочиха изнесени данни днес. Това е най-високото ниво от началото на статистиката през 1995 година.

Отчетената безработица бе по-висока от средните очаквания на анализаторите за 11.8%.

Леко повишение бележи безработицата у нас до 12.4% през януари, в сравнение с 12.3% месец преди това.

„Ситуацията е много сериозна“, коментира Александър Кругер, главен икономист в Bankhaus Lampe в Дюселдорф, цитиран от Bloomberg. “Няма повече подкрепа от Германия. Другите икономики като Италия, Испания и Португалия са в много лошо състояние в момента, така че в края на краищата безработицата само може да расте по-нататък“, допълва още специалистът.

Икономиката на еврозоната е регистрирала най-лошото си представяне от четири години насам през четвъртото тримесечие на миналата година със свиване в размер на 0.6%. БВП на еврозоната се очаква отново да се свие през първото тримесечие на тази година.

От Европейската комисия прогнозират нивото на безработица да продължи да нараства до ниво от 12.2% през тази и 12.1% през следващата година.

Общо 18.998 милиона души са били безработни в еврозоната през януари, което е повишение от 201 000 в сравнение с предходния месец.

Тревожни са и данните за младежката безработица при ниво от 24.2% в еврозоната и 55.5% в Испания.

Нивото на безработица в Италия се е повишило до 11.7% от 11.3% месец по-рано, докато в Германия се е запазило при ниво от 5.3%.