Йената поскъпна спрямо всички основни валути, вследствие на признаците на задълбочаване на европейската дългова криза, което повиши търсенето на сигурни активи.

Японската валута се повиши спрямо еврото и долара, след като азиатските индекси отбелязаха спад, в очакване на ключови данни за състоянието на еврозоната, които да покажат свиване на икономиката.

Еврото се търгува на 0.4% от най-ниската си стойност от три месеца насам спрямо долара, след като Италия се доближава все по-близо до нови избори. Австралийският долар поевтиня до петмесечен минимум, след данните за понижение на разрешителните за строеж в страната.

„На пазара се наблюдава настроение към изключване на риска от страна на инвеститорите, следствие на опасенията идващи от Европа, които добавят към търсенето на йената“, коментира Джим Врондас, валутен стратег в OzForex Ltd., цитиран от Bloomberg. “Трейдърите бяха притиснати от поскъпването на йената и смятаме, че то ще се задържи по-дълго следствие на закриване на позиции“, допълва още специалистът.

Йената поскъпна с 0.2% до 93.38 йени, възстановявайки част от загубата си от 1.9% от предходните четири сесии. Спрямо еврото йената се повиши с 0.2% до 121.63 йени. Еврото се търгува при нива от 1.3025, след като през последния ден на миналата седмица достигна най-ниската си от 11 декември стойност при 1.2967.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари MSCI Asia Pacific Index, се понижи с 0.5%.

Азиатските индекси бяха повлечени от прогнозите за свиване на икономиката на еврозоната с 0.6% през четвъртото тримесечие на миналата година на тримесечна база.

Данни от миналата седмица посочиха повишение на нивото на безработица до 11.9% през януари, както и спад в нивото на инфлацията под таргета на ЕЦБ от 2% за пръв път от над 2 години насам.

„Това, пред което е изправена Европа, е ръст на икономиката, който не е привлекателен, безработица, която се влошава, и политическа несигурност в Италия“, коментира Алек Синтон, директор чуждестранни борси в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Пазарът наистина няма много причини да промени слабостта на еврото в момента“, допълва специалистът.

Търговците на фючърси са повишили залозите си за поевтиняване на еврото спрямо долара, което е довело до нетни къси позиции в размер на 9 394 контракта към 26-ти февруари.

Седмица по-рано нетната позиция е била дълга в размер на 19 103 контракта.

Отваряне на отрицателна територия сочат и фючърсите на щатските индекси, повлечени от случващото се в Европа и Азия.