Компании, регистрирани в част от офшорните зони по света, от 1 април ще могат да участват в дружества, които се занимават с хазарт у нас.

Това става ясно от промени в Закона за хазарта, които се очаква да бъдат гласувани тази седмица като част от преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС.

В момента законът забранява офшорни компании да бъдат собственици или акционери в дружества, които организират "игри на щастието".

В текстовете обаче няма определение какво се разбира под "офшорна зона". Вместо определение кабинетът предлага в закона да има списък на офшорните зони по света.

В него влизат повечето, но не всички територии с офшорен статут, пише в. Труд.

Изключени са например островите Ман, Коморос, Ниуе в Нова Зеландия, щатът Уайоминг в САЩ и др., където могат да се регистрират фирми, без реалният собственик да се разкрива или пък предлагат големи данъчни облекчения.

Инвеститорите от страни извън ЕС, които имат желание да навлязат в родния хазартен сектор, ще се радват на облекчени условия за това от 1 април, предвиждат още промените.

Отпадат изискванията те да имат казино в собствен хотел с поне 4 звезди в България или да са инвестирали поне 10 млн. евро в друг бизнес в страната в едногодишен срок от издаването на разрешението за хазарт.

Досега от тях се искаше също да са разкрили и поне 500 работни места в България.