Ник Клег, лидерът на партията Либерални демократи, по-малкия партньор в британската управляваща коалиция, ще председателства утре заседание на правителствена комисия по вътрешните работи, която ще проучва как мигранти от ЕС, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват във Великобритания.

Плановете са това да става чрез премахване на достъпа до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията, пише вестник "Гардиън", цитиран от БНР.

Подкомисия на правителството по достъпа на мигрантите до социални помощи заседава вече 6 пъти, за да обсъди различни варианти - от условията за достъп до общински жилища, помощи и здравеопазване, както и възможността да се въведе нещо като специален документ за самоличност за всички граждани на ЕС, отбелязва британското издание.

Министрите се сблъскват с редица решения на Европейския съд в защита на свободното движение на работници в рамките на съюза и затова ще е трудно да се взимат прибързани решения, твърди вестникът. Вестникът посочва, че Великобритания трябва да вземе решение за ограничаване на имиграцията преди в края на годината да паднат ограниченията за румънците и българите.