Индексът на сините чипове Dow Jones достигна нов исторически рекорд без фойерверки и отваряне на шампанско, докато инвеститорите се подготвят за това, което тепърва предстои.

Историята предполага, че подобни повишения бързо се преживяват и често поставят началото на сериозни корекции, при които инвеститорите да потърсят нова отправна точка за влизане (тези, които са изтървали ралито).

„Смятаме, че в момента сме на една от трите ключови точки за тази година и подозираме, че е възможно да станем свидетели на спад за следващите няколко месеца“, коментираха анализатори от Piper Jaffray в писмо към клиентите си. „Подозираме, че връщането на широкия пазар ще е тактическо и може да предостави единствената и най-добра възможност за покупки през тази година“, коментират още от там.

От началото на годината основните щатски индекси са се повишили с над 8%, което създава добри предпоставки за корекция в средносрочен хоризонт.

След евентуалната корекция от щатската финансова институция прогнозират ново и силно повишение на широкия индекс и достигането на психологическата граница от 2000 пункта до август 2014 година.

Така че дори и връщане на индексите за корекция, тя би била част от дългосрочното силно повишение на пазара, според Piper.

Бичите нагласи на щатския пазар са се понижили и охладили след повишението на индексите. Изследване сочи, че бичите нагласи на индивидуалните инвеститори са отбелязали най-голямото си понижение от две и половина години насам, до най-ниските си нива за годината.