Доларовият индекс се търгува на 0.1% от най-високата си стойност от шест месеца насам, вследствие на симптомите на подобрение на пазара на труда в САЩ, което породи очаквания за по-ранен край на програмата от стимули в сравнение с предварителните планове.

Търсенето на долари бе подкрепено от данните, че частният сектор в САЩ е добавил повече работни места през февруари, отколкото се очакваше. Новоразкритите работни места са 198 000 през февруари, на фона на очакванията за 170 000.

„Ако заетостта в САЩ е силна, най-вероятно ще станем свидетели на по-нататъшно поскъпване на долара“, коментира Тим Келер, ръководител звено валутна търговия в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Bloomberg. “Инвеститорите започват да мислят за изходната стратегия на Фед, което безспорно помага на долара“, допълва специалистът.

Очакванията на пазара са за повишаване на заетостта в САЩ със 163 000 през февруари, след ръста и със 157 000 месец по-рано. Нивото на безработица се очаква да се запази без промяна при 7.9%.

Паундът продължи с понижението си и проби психологическото ниво от 1.5000, достигайки най-ниската си стойност от юли 2010 година. Това се случи преди началото на двудневната среща на английската централна банка, която започва днес.

Еврото поскъпна леко спрямо долара до 1.2989, след като вчера достигна 1.2965, или най-ниската му стойност от 11 декември миналата година.

Единната валута се понижи с 0.1% до 121.90 йени. Йената добави 0.3% спрямо долара до нива на търговия от 93.82 йени.

Търсенето на евро бе подсилено, след като от рейтинговата агенция S&P потвърдиха рейтинга на Португалия, като в същото време завишиха перспективите до „стабилни“, спрямо „негативни“. Очаква се икономиката да се върне към лек ръст през 2014 и 2015 година.

„Ключов момент е, че S&P води на останалите агенции с този ход, така че има възможност да бъде последвана и от останалите водещи агенции“ според Сю Трин, стратег в хонконгското звено на Royal Bank of Canada. „По-слабото представяне на еврото вчера се предопределяше в известна степен от спекулациите за понижение на лихвите от страна на ЕЦБ“, допълва още специалистът.

Петролът се търгува близо до най-ниската си стойност за последните два дни, след поредното повишение на запасите на петрол в най-големия му световен потребител – САЩ.

Златото отбеляза известно повишение, като се търгува с 8 долара нагоре при нива от 1 583 долара за унция.