Съветът за сигурност на ООН ще приеме по-късно днес внесената съвместно от Съединените щати и Китай резолюция, която налага едни от най-строгите санкции до момента срещу Северна Корея като наказание за последния ядрен опит, извършен от изолираната комунистическа държава миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Според проекта на резолюцията, Съветът за сигурност ще въведе наказателни мерки срещу три юридически и две физически лица, свързани с оръжейната търговия и ракетната програма на комунистическата държава, съобщи БНР.

Обект на санкциите са високопоставени търговски представители на Северна Корея, научната академия за природни науки и държавната компания за внос на сложно оборудване. Новата резолюция ще засегне незаконните дейности на севернокорейски дипломати, банковия сектор и нелегалните парични трансфери.

Ограниченията са призив и за спазване на забраната за продажба на луксозни стоки за севернокорейския елит, наложена още през 2006 година след първия ядрен опит на КНДР.

За това колко важни са тези пера за Пхенян, можете да съдите по заплахата да денонсира споразумението за примирие с Южна Корея след Корейската война.