За 10 000 – 15 000 евро може да се купи едностаен в големите ни ски курорти, показа проучване на вестник „Монитор”. Последната зима донесе известно съживяване в сегмента, като основната причина е поевтиняването, смятат брокери.

Според Полина Стойкова от Bulgarian properties след спада с близо 20% на офертните цени в Банско през 2012 г. интересът се възвръща и през последните месеци пазарът в ски курортите се стабилизира.

“Това беше най-силно засегнатият сегмент, който дори и миналата година отчете спад, но при сегашните атрактивни цени и доброто предлагане, можем да кажем, че зимният сезон до момента е доста успешен”, смята тя.

По думите й руснаците знаят вече доста повече за Банско и другите родни ски курорти и се интересуват от покупка на втори дом там. „Напоследък има отново стремеж да се инвестира във ваканционни имоти”, казва Даниела Грозева от „Веда корект”.

„Изгодно е да се купува сега, защото от известно време англичаните и ирландците продават, и то на изгодни цени. Немалко инвеститори вече купуват жилища в ски курортите с цел отдаване под наем. Има комплекси, гарантиращи добра възвръщаемост, както и разсрочено плащане на имота. Отделно фирма осигурява наематели”, добавя тя.

По думите й има два варианта за инвестицията - единият е изцяло да се дава под наем, а другият е собственикът да си запази един месец от годината, когато да го ползва.

Според руския сайт Prian.ru доход от 5% годишно за ваканционно жилище в Банско е напълно нормален, но купувачът трябва да намери стабилен партньор за поддръжка на имота. В много от по-евтините комплекси няма мениджмънт и собствениците трябва сами да си търсят наематели.

Сега в този български курорт е много евтино и малко студио може да се купи за 10 000 евро, но по-реални са офертите около 15 000 евро, пише руският имотен портал. В планинския курорт могат да се намерят и жилища по 500 евро за квадрат в комплекси, изградени преди 7-8 години.

Апартаменти в курорта, разположени в луксозни комплекси, се предлагат на двойно по-висока цена за единица площ, пише сайтът в анализ за пазара на ваканционни имоти в най-големия български зимен център.

Банско остава с най-ниските офертни цени за ваканционни жилища сред големите ни зимни курорти, сочи статистика на имотните сайтове.

В планинското градче се оферират близо 150 от 9500 до 50 000 евро, показва справка в imot.bg. Най-скъпо се продава обзаведено жилище в затворен комплекс. При двустайните предложенията варират от 15 000 до 65 000 евро, като максималната оферта е за апартамент в голф клуб.

В Пампорово цените за гарсониерите се предлагат за продажба от 13 700 до 53 100 евро. Най-високата оферта е за имот в комплекс от 94 апартамента. В много широки граници от 19 995 до 170 874 евро, като и тук най-скъпият имот се намира в голям комплекс със 114 жилища.

От 40 000 до 55 200 евро искат продавачите на едностайни в Боровец, а при двустайните офертите варират от 27 300 до 73 750 евро.