Изборът на купувач на МКБ Юнионбанк навлиза в последната обиколка. През тази седмица ще стане ясно окончателно кои обвързващи оферти на кандидат-купувачите ще бъдат приети и допуснати до преговорите с продавача, немската финансова група Bayern LB.

Със сигурност се знае, че в битката за апетитния трезор основните играчи са две български банки - Първа инвестиционна и Банка ДСК с мажоритарен собственик унгарската ОТП. Съвсем сигурно е, че техните обвързващи оферти ще бъдат приети, коментират запознати с процедурата, посочва вестник "Стандарт".

Те не изключват обаче в последния момент да се появи и трети кандидат, още повече, че такова е желанието и на продавача. Целта е да има повече конкуренция и да бъде постигната по-добра цена.

Като трета оферта се очакваше тази на Централна кооперативна банка (ЦКБ), но такава не последва, въпреки че от банката на ТИМ са правили дю дилижънс на МКБ. Обсъждането на офертите и решенията се вземат в централата на банката майка МКБ в Будапеща.

От българска страна е взето одобрението на БНБ за двата кандидат-купувача, както и становище за промените на българския банков пазар. Централните банкери са настояли купувачът на МКБ Юнионбанк да бъде банка с добра репутация и възможности.

От БНБ не се опасяват, че появата на нова голяма кредитна институция ще доминира банковия сектор у нас. Който от двата родни трезора да придобие МКБ, тя ще остане втора по активи, сочат изчисленията на експертите.