Световните борсови индекси преживяват най-добрите си месеци от много години насам, което ги изпрати до нови рекордни стойности.

Щатскията S&P 500 е на 10-ина пункта от историческия си рекорд, който е напълно възможно да бъде тестван още днес, докато индексът Dow Jones се повиши до нови най-високи в историята си стойности.

Немският Dax e само на няколко пункта от психологическата граница от 8000 пункта, преминавана едва няколко пъти в историята, докато японският Nikkei възстанови загубите си от 2008 г. насам.

* Графика: dshort.com

Още няколко индекса са на нива, близки до най-високите за последните четири години. Индийският основен индекс е на 6.3% от най-високата си стойност за посочения период, докато хонгконгският е на 7.5% от най-високата си стойност. Едва на 7.6% от върха си е и френският САС 40.

Най-отдалечен от максимума си за последните четири години сред основните световни индекси е китайският водещ индекс – на цели 33.2%.

Както неведнъж сме посочвали, значително сходство откриваме в графичното представяне между шанхайския индекс и индекса на сините чипове – SOFIX. И тук има голяма доза прилика, като SOFIX е отдалечен на 31.3% от най-високата си за последните четири години стойност.

Друг поглед за това къде са водещите световни индекси може да придобием и от ръста им от дъното за световните финансови пазари в началото на март 2009 г. до момента.

С най-много от дъното си се е повишил водещият индийски индекс (157.4%), следван от S&P 500 (129.3%) Hang Seng (120.1%), DAX (87.6%), FTSE 100 (83%).

Отново най-малък ръст от дъното си е отбелязал китайският шанхайски индекс – едва с 63.8%.

За сравнение, SOFIX се е повишил дори с по-малко – в размер на 47.9%.