Закуска на тревата. Желание, което се засилва след продължителната зима и дългата работна седмица. Престоят в безличните офиси и затварянето вкъщи със сигурност кара хората да копнеят за повече зеленина и свежест. Мечта, която трудно ще се сбъдне в сивата градска среда.

Трудно, но не и невъзможно. Особено след като с решението са се захванали група дизайнери в Холандия. Идеите им са вдъхновени от добре познатия принцип - щом хората не могат да отидат сред природата, тя може да дойде в домовете им.

Маса с трева - това е зеленото и свежо присъствие на естествената среда в домашни условия, което предлагат дизайнерите. Храненето върху поникналите стръкове създава усещане за реален пикник, твърдят създателите на необикновената мебел, цитирани от БНТ.

В сглобяването и инсталирането няма нищо сложно. Рамката е от алуминий, върху основата се поставят камъни за дренаж и почва, а след това се засажда тревата. Върху същата повърхност могат да се отгледат и цветя, дори и зеленчуци, уверяват дизайнерите. Визията на масата изцяло е подчинена на индивидуалните вкусове.

А дали растенията издържат? Със сигурност, стига да се полагат елементарни грижи за тях. Препоръката все пак е при несполучлив първи опит да се пробва пак. Пръстта и семената лесно могат да се заменят с други и отново да се поставят камъни и по-подходяща почва.

После идва несравнимото усещане - да се храниш върху затревена маса. Приятно, релаксиращо и вдъхновяващо. Предимствата на подобна мебел в домашния интериор са много. Тя се превръща в онова природно кътче, където всеки мечтае да избяга поне за малко от шеметния ритъм на ежедневието.

Не забравяйте само, че за високите чаши ще са ви нужни подложки, за да се закрепят върху растителността. Иначе каната с вода може да поставите навсякъде. Ако случайно се разлее, така само ще направите услуга на тревата.