По-голямата част от жителите на Фолкландските острови са гласували за запазването на статута на островите като британска отвъдморска територия, съобщава РИА Новости.

98.8% от участниците в плебисцита, при преброени 92% от гласовете са отговорили с "Да" на въпроса "Искате ли Фолкландските острови да запазят своя статут на отвъдморска територия на Великобритания?".

Решението за провеждането на референдума беше взето от самото правителство на Фолкландските острови, което настоява ,че островите се явяват отвъдморска територия на Великобритания по собствен избор, не се подчиняват на Лондон като колония, а притежават пълно самоуправление с изключение на въпросите на отбраната и международната политика.

Референдумът трябва да сложи край на претенциите на Аржентина, която от времето на Фолкландската война не признава статута на архипелага, припомня Фокус.

Но аржентинците нямат намерение да се предадат лесно.

„Борбата ще продължи с всички дипломатически средства. Аржентина не признава референдума и нашият разговор ще бъде с Англия, не с островитяните”, заявява капитан Хуан Карлос Янусо, ветеран от войната през 1982 г.