Първият ден от конклава във Ватикана приключи без избор на папа. Черен дим от комина на Ватикана сигнализира, че никой от кандидатите не е събрал необходимите две трети от гласовете.

113 кардинали се затвориха в Сикстинската капела, за да изберат приемник на абдикиралия Бенедикт XVI. Димът се образува при изгарянето на бюлетините в специална печка в Сикстинската капела.

Гласуването във вторник беше еднократно и продължи над два часа. Резултат не се и очакваше. Обикновено първото гласуване има за цел по-скоро да проучи предпочитанията на кардиналите. Фаворит с 40 гласа е италианският кардинал Анджело Скола, но ако не бъде избран в рамките на първите два дни, това означава, че битката е оспорвана.

Букмейкърите залагат на няколко други имена, освен на Скола, но прогнозите много рядко се сбъдват. Очаква се новият папа да е сравнително млад за стандартите на Ватикана и да изчисти петното върху църковната институция след скандалите за педофилия, довели до отлив от храмовете.

Конклавът за избор на нов папа започна около 17:30 часа. Един от тях ще излезе от там като новия водач на римокатолическата църква. Кардиналите ще гласуват, докато някой от кандидатите не получи две трети от гласовете. Ако никой не получи това мнозинство, ще има балотаж между двамата най-предпочитани.

Ако сред предизвикателствата пред новия папа е да спре отлива от християнската вяра, то сега е моментът църквата да се възползва. Цяла армия от репортери, световни телевизионни звезди и експерти са във Ватикана за събитието.

Общо около 6 000 журналисти следят стъпка по стъпка церемонията по избора на новия водач на над милиард и двеста милиона католици по света, която навлезе във финалната фаза вчера, посочва bTV.

Конклавът започна преди около 17:30 часа след церемония за освещаване на избора. След това кардиналите се отправиха към Сикстинската капела, положиха клетва и се изолираха от външния свят. Под ключ, с тайно гласуване те трябва да изберат новия папа.

За да не изтича информация и да не може да излезе дори един туит в социалните мрежи, телекомуникационните връзки около капелата са заглушени. Кардиналите с право на глас са 115, но двама не се явиха за избора. Папа ще има когато 77 от тях посочат едно и също име.

Гласува се по 4 пъти на ден, но днес вотът ще е еднократен и резултатът от него се очаква след около час. Ако от специалния комин над капелата излезе черен дим, вотът е неуспешен, а бял дим е сигналът за избран нов папа. Димът излиза от печка, където се изгарят бюлетините. А днес хиляди полконици са в Рим, за да следят комина и за да присъстват на историческото събитие.

Изборът развихри и страстите в интернет. Изобилстват залозите за кардиналите кандидати. До момента най-много се залага на италианеца Анжело Скола и африканеца Петер Турксон. Историята обаче потвърждава поговорката, че който влиза в конклава като папа, излиза кардинал. И когато беше избран Бендикт 16, се оказа, че не той е бил фаворита на залаганията.

Дим се очаква, както казахме, след около час. Ако е черен, утре се започва наново с две гласувания до обяд и две след обед. Ще ви припомня само, че Бенедикт 16 беше избран след двудневно гласуване. Но днес обстоятелствата са различни.