България е сред страните с най-висок риск на бедност в ЕС. Над 40% от хората живеят в материални лишения, а около 60 на сто не могат да си позволят непредвидени разходи. 17 на сто от населението на Евросъюза е изложено на бедност поради ниски доходи, констатира анализ на Евростат за показателите за риска от бедност или социално изключване сред 27-те страни на ЕС, предаде БТА.

Сред държавите с най-висок риск от бедност са България и Румъния - 22% от населението, Испания – 21.8%, Гърция – 21.4%, Литва - 20%, Латвия - 19%. Най-нисък риск от бедност е отчетен в Чехия – 9.8 на сто, Холандия - 11 на сто, Австрия – 12.6 на сто, Дания и Словакия - 13 на сто.

Равнището на риск от бедност се е увеличило с 0.5 процентни пункта за ЕС като цяло през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Близо 9 на сто от населението на ЕС живее в материални лишения.

Тук се отчита делът на хората, които не могат да си позволят половината от следните условия за нормален живот:

сметки за комунални услуги или взета ипотека и кредит;

почивка от една седмица далече от дома;

да се хранят всеки втори ден с месо, пиле или риба;

да си позволят неочаквани финансови разходи;

кола, телевизор или телефон;

да се отопляват адекватно.

По този показател най-малко са засегнати в Люксембург и Швеция (1.2 на сто), Холандия (2.5 на сто) и Дания (2.6 на сто).

В дъното по материални лишения са хората в България - над 40 на сто, Латвия - над 30 на сто, Румъния и Унгария - над 20 на сто, и др.

Близо 37 на сто от хората в ЕС не биха могли да си позволят неочаквани финансови разходи - този показател измерва способността на едно домакинство да покрие непредвидени харчове в размер на 1/12 от сумата получавана за прага на бедност.

Тези непредвидени разходи се изразяват финансово от 106 евро в Румъния - до 1627 евро в Люксембург. Най-малко хора съобщават за подобни затруднения при неочаквани харчове в Норвегия, Дания, Люксембург, Ирландия, Австрия, Холандия и Швеция - около 25 на сто.

В България и Литва - около 60 на сто от хората не могат да си позволят непредвидени разходи. В дъното са гражданите на Латвия и Унгария - 80 на сто от тях са неподготвени за неочаквани финансови разходи.

Анализът констатира още, че стойностите на прага на бедността са паднали през последните години заради икономическата криза.