Десететажният Istanbul Cevahir, намиращ се в Истанбул, Турция е най-големият търговски център в Европа.

Общата застроена площ на мола достига 432 хил. кв. м, което му отрежда място и сред 10-те най-големи търговски центъра в света.

Отдаваемата му площ е 110 хил. кв. м, включващи 343 магазина и ресторанта на общо шест нива. Неговото изграждане е струвало повече от 250 млн. долара.

Istanbul Cevahir разполага с общо 48 ресторанта, като 34 от тях са за бързо хранене. Тук буквално можем да прекараме цял ден, тъй като на разположение са ни 12 кино зали, театър, детско кино, влакче на ужасите, боулинг и др.

Паркингът на мола е разположен на внушителните 71 000 кв. м, като може да побере до 2500 автомобила.

Istanbul Cevahir дава работа на 5000 души и работи от 10 до 22 часа всеки ден.



Първите три етажа на мола са директно свързани с метрото, което го прави едно от най-популярните места за срещи, пазаруване и развленичея в Истанбул. Само през 2012 г. молът е посетен от 30 млн. души, или 2.5 млн. средно на месец.

Къде сме ние?

Само след 2 седмици (по информация на Profit.bg на 28 март) у нас ще се открие най-големият мол в страната - Paradise Center. Неговата отдаваема площ ще е 80 000 кв. м или с 30 хил. кв. м по-малко от най-големия търговски център в Европа.

На разположение на посетителите ще са 1900 паркоместа. Това е и първият от т. нар. лайстайл молове, като тук можем да намерим мултиплекс с 14 зали, ледена пързалка, четири ресторанта и зона за бързо хранене. На последното ниво се помещават фитнес, SPA център, скуош и тенис зали.

Най-новата метростанция на столичното метро, изграждаща се в момента, също прави търговския център притегателна сила за всички жители и гости на столицата.