Бързият икономически растеж на Китай спомогна за създаването на проблеми, които са присъщи само за страната.

Наблягането на скоростта пред безопасността в строителството, лошото отношение към околната среда, използването на некачествени строителни материали, суровите правила и пропагандата, насочена към запазването на имиджа на Комунистическата партия, са част от проблема.

Двойки се развеждат, за да не плащат данъци, сгради и мостове падат, а мъртви прасета се носят по реките.

Вижте няколко неща, подбрани от Business Insider, които са се случвали в Китай, заради политическото или икономическото управление на страната:

Обирачи на гробове крадат и продават трупове за "призрачни бракове".

"Призрачните бракове" обикновено се организират за млади мъже, които са починали, преди да се оженят. Четирима мъже обаче решават да продадат 10 трупа без съгласието на нито едно от семействата, от което печелят 240 000 юана (39 000 долара).

Пожарникари предотвратяват самозапалвания.

Самозапалванията са много популярна форма на протест. Преди и по време на смяната на държавните ръководители през 2012 г. на площад Тянънмън имаше разположени пожарникари, чиято основна задача беше да предотвратяват самозапалвания.

Бащи плащат на виртуални наемни убийци, за да убиват героите на техните синове в World of Warcraft.

Г-н Фенг наема няколко виртуални убийци, за да се разправят с онлайн героя на неговия син в World of Warcraft. Причината за това била, че синът Ксяо Фенг напуснал работата си в софтурна компания и прекарвал цялото си време, играейки на видео игри, вместо да си търси нова работа.

Хора харчат хиляди долари за орехи.

Богатите китайци с ограничени инвестиционни възможности инвестират в орехи. Отскоро измамници пък продават фалшиви орехи, пълни с бетон.

Арестуват се хора заради разпространяване на слухове за Апокалипсиса на Маите.

93 души са арестувани в Китай за това, че са разпространявали слухове за Апокалипсиса на Маите.

Сватовници търсят жени в моловете.

Янг Джинг от сайта за запознанства Diamond Love and Marriage търси жени, а понякога и мъже, в шопинг центровете. Заможни китайци плащат десетки хиляди и дори стотици хиляди долари на хора като Джинг, за да им намерят "перфектната съпруга", според New York Times.

Двойки се развеждат, за да не плащат имотни данъци.

Китайското правителство наложи 20% данък върху печалбата от имотни сделки. Много двойки обаче, които имат по повече от едно жилище, се развеждат, като вземат по един от домовете, след което продават другия, без да плащат данък, възползвайки се от вратички в закона.

Хиляди мъртви прасета се понесоха по китайска река.

Близо шест хиляди мъртви прасета изплуваха в река Хуангпу, която минава близо до Шанхай. В част от животните е открит циркувирус, които се среща при прасетата, но не засяга хората. Водата в реката става за пиене засега, според местните власти.

Правителството обяви забрана за подаряване на подаръци и това веднага се отрази на икономиката.

В опит да се бори с корупцията и "даването на подаръци", правителството забрани рекламите на луксозни стоки, което незабавно се отрази на продажбите на дребно.

Замърсяването на въздуха е толкова голямо, че може да се види от Космоса.

Бързата индустриализация причини редица проблеми със замърсяването в цял Китай. Наскоро от НАСА успяха да направят снимка на замърсения въздух чак от Космоса.

Сгради падат настрани и понякога остават цели.

Един строителен работник загина, когато тази 13-етажна сграда падна почти без да се разруши. Има постоянни опасения, че при строителството в Китай безопасността остава на второ място след скоростта.

Градове без жители никнат из цялата страна.

Икономическият ръст на Китай, воден от инвестициите в инфраструктура, доведе до това, че из цялата страна има празни призрачни градове и молове.

Строят се 40-километрови мостове към нищото.

Мостът Jiaozhou Bay в провинция Шандонг разполага с осем пътни платна за движение и е най-дългият мост в света. За построяването му са похрачени милиарди, но трафикът по него е една много малка част от това, което се очакваше.

Сладки дечица биват замествани с още по-сладки дечица.

Китай излъга за малкото момиченце, което изпя патриотична китайска песен по време на откриването на Олимпийските игри в Пекин. Янг Пейи, която изпълнява песента, не беше счетена за достатъчно сладка и беше заменена с Лин Мияоке, която изпя песента на плейбек по време на церемонията. Музикалният режисьор Чен Киганг заяви пред AP: “Публиката ще разбере, че това е от полза на националния интерес.”

Цели медии биват забранявани.

Китай блокира достъпа за до Bloomberg.com, след като медията пусна статия за богатството на настоящия президент Си Дзинпин.

Престъпниците с бели якички получават смъртна присъда за участието си в банкови измами.

Ву Инг, известна като "Богатата сестра", получи смъртна присъда за банкови измами, но впоследствие бе променена на доживотен затвор.

Има ТВ предавания, базирани на интервюта с хора, осъдени на смърт.

"Интервюта преди екзекуция" е било популярно телевизионно предаване. Henan TV го спира, след като властите започват да се притесняват, че предаването може да навреди на имиджа на страната в чужбина, след като от BBC направиха документален филм за него.

Мостове падат няколко месеца, след като са построени.

Един човек загина, а 22 бяха ранени, след като мостът Ушан Гонгуан в провинция Фуджиян падна - няколко месеца след като бе построен.

Заможни хора използват двойници, които се явяват вместо тях на съдебни процеси.

Смята се, че супер богатите в Китай наемат двойници, които да ги заместват в съда и да излежават присъдите им вместо тях.

На новопостроени високоскоростни железопътни отсечки стават сериозни индиценти

40 души бяха убити, а 200 ранени, когато два влака стрела се блъснаха през 2011 г.

Фалшифицират се цели магазини на Apple.

С развитието на китайските градове из цялата страна фалшивите магазини стават все повече. Най-известният от тях обаче е цял фалшив магазин на Apple в Кунминг, Южен Китай.

Млякото се смесва с меламин.

Млекопреработвателната индустрия на Китай е замесена в скандали със заразяване на млека от 2008 г. В млечните продукти там са откривани всевъзможни неща - от живак до меламин и прах за пране.

В Китай има национален държавен резерв от свинско месо за борба с инфлацията.

Китай измести САЩ и вече е най-големият консуматор на свинско месо в света. Страната има национален държавен резерв, от който се отпускат количества, когато цените на пазара скочат.

Компании опъват мрежи, за да предотвратят самоубийства на служители.

Foxconn опъна мрежи около прозорците на общежитията на служителите си и нае психиатри, за да предотвратява самоубийства.