Когато основната част от инвеститорите и медиите са на едно мнение за посоката на пазара, най-вероятно ще се случи точно обратното. Това е перифраза на един от съветите на Бъфет: „Бъди алчен когато другите ги е страх, и се страхувай, когато другите са алчни“.

Достигането до нова рекордна стойност на индекса на сините чипове Dow, както и доближаването на историческия връх от S&P 500 накараха много специалисти да твърдят, че сме навлезли в нов по-дългосрочен бичи цикъл, че ни очаква по-нататъшен ръст през годината или че финансовите оценки на щатските компании предполагат по-нататъшен ръст.

Това, което се случва обаче, далеч не е нещо ново. На практика през изминалите три години ставахме свидетели също на изключително силни стартове на годините.

През 2010 година широкият индекс стартира с ръст от 9.2%, което бе последвано от корекция от 15.6%. През 2011 година индексът започна с повишение от 8.4% и последвала корекция от 19.4%. През миналата година повишението бе в размер на 13.1%, последвано от спад с 10.5%.

Икономическите данни към днешна дата все още не отразяват евентуално свиване на фискалната политика, резултат от целите за намаляване на бюджетния дефицит.

Широко загърбвани от инвеститорите са и проблемите на Европа, политическата несигурност в Италия, както и евентуалното ново нарастване на финансовата нестабилност на Стария континент.

Проблеми има и с инфлацията и забавения растеж на Китай, японската рецесия, както и сериозните проблеми в страните от БРИК.

Налице е и потенциална геополитическа несигурност свързана със страни като Сирия, Египет, Иран, Ирак, Афганистан и др.

Явно невъзможността на последния спад да преодолее ключови подкрепи и да ускори понижението, са инициирали значителни инвестиции на свободните средства на пазара, коментират пазарните участници.