Солун е вторият по големина град в Гърция. Той е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника (както се нарича градът на гръцки), която е сестра на Александър Македонски.

В Солун са родени солунските светци и създатели на азбуката ни Кирил и Методий. Подобно на София, в града се редуват сгради с древна архитектура и изключително модерни конструкции.

Градът е известен още със страхотните си таверни, в които ястията са невероятни, бурен нощен живот и красиви плажове. Трафикът в Солун е изключително натоварен, а паркирането – много сложно.

Забележителности, които трябва да видите:

Бялата кула
Това е емблемата на града. Построена е през 1535 г. като отбранително съоръжение. По-късно е превърната в затвор и в казарма. Днес е музей, който е отворен за посещения всеки ден. Входът е 4 евро.

Площад Аристотелос
На него гърците посрещат Нова година. Тук можете да намерите много магазини и кафенета.

Базилика „Свети Димитър“
Свети Димитър е светецът-покровител на града. В базиликата се намират неговите мощи, поставени в сребърен саркофаг. Смята се, че тя е построена на мястото, на което светецът е намерил смъртта си. Не я посещавайте в събота преди обяд – тогава гърците традиционно ходят на църква и тълпите са огромни.

Ротонда „Свети Георги“
Това е уникална за Гърция постройка. Тя е цилиндрична и в миналото е била мавзолей на император Галерий. Заслужава си да се посети заради мозайките в нея. Входът е свободен.

Храна, която трябва да опитате:
Бугаца - това е нещо между баница и крем пита с грис.
Гирос – гръцката версия на дюнер, но с по-дебела питка и традиционната салата дзадзики.
Не пропускайте да изпиете чаша фрапе в заведенията с гледка към морето на крайбрежния булевард Nikis.
Непременно опитайте традиционните специалитети в ресторантите на старинните квартали, един от които е Ладидака. Страхотни рибни ресторанти има в квартал Каламария.

Цени на хотелите: Можете да намерите тризвезден хотел за 60 лева на вечер. Четиризвездните ще ви струват около 90 лв. на нощувка. Петзвездните предложения започват от 200 лв.