Ако гледате телевизия, се въздържайте от гевречета и чипс, колкото и да ви изкушават, съветват експерти.

Данните от преглед на десетки предишни проучвания, направен от британски специалисти, показва, че когато похапват пред екрана, играят видео игри или четат, хората консумират повече калории на едно сядане и особено в по-късните часове на деня, предаде Ройтерс.

"Тази зависимост е посочена в индивидуални предишни проучвания, но досега не е правен общ преглед", казва ръководителят на изследването Ерик Робинсън от университета на Ливърпул.

Специалистът отбелязва, че при "хранене с разсейване" приемът на калории може да се увеличи с до 50 процента.

И докато разсейването води до увеличен прием на калории, извикването на спомените за това какво е похапнал човек на предишно ядене е свързано с консумацията на по-малко храна по-късно през деня.

Авторите на анализа са категоризирали моделите на хранене от "внимателно" - когато човек се храни спокойно и следи какви продукти консумира - до пълната противоположност "разсеяно".

"Разсеяните консуматори" не обръщат особено внимание какво поглъщат и не осъзнават какво количество храна са изяли.

Специалистите и заедно със свои колеги от университета на Бирмингам са анализирали 24 предишни проучвания по темата, направени между 1997 и 2011 г., и включващи активното манипулиране на вниманието, паметта и съзнанието на участниците.

В контролираните експерименти близо половината от всички мъже и жени са били по-скоро с нормално тегло, отколкото с наднормено или страдащи от затлъстяване.

Направеният анализ е показал, че когато се разсейват по време на хранене, хората приемат с 10 процента повече калории.

Подобно поведение е свързано и с увеличаване с над 25 процента на количеството, приемано на следващо хранене.

За сравнение - извикването на спомена за консумираната на предишно ядене храна води до понижен с 10 процента прием на калории на следващото хранене.