От днес започва регистрацията на партиите за предсрочните парламентарни избори. Както вече bTV показа, четири дни по-рано ГЕРБ вече дежуряха пред сградата на ЦИК, за да може партията да се регистрира първа.

Младежите на ГЕРБ дават четири часови смени по собствена инициатива. Те обясниха, че това е тяхна традиция и искат да спазят символиката и да покажат подкрепата си към ГЕРБ.

От днес партиите официално ще могат да се регистрират за вота на 12 май. Листите им трябва да бъдат готови до 6 април, а до 27 март трябва да подадат заявления в ЦИК.

Само регистрирани партии могат да внесат и листи. Има и още условия. „Трябва да бъде внесен депозит от 10 000 лева и 7 000 подписа на избиратели, подкрепящи тази партия,” допълни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Във всички партийни централи вече кипи трескава подготовка.

„Имахме срок до всички регионални структури до днес да приключат номинациите за депутати, до 10 дни всичко ще е ясно,” коментира Цветомир Паунов от ГЕРБ. „Ние сме демократична партия с детайлни процедури, така че, за да се чуе гласът на всеки член на БСП, трябва време,” заяви Мая Манолова от левицата.

От ДПС казаха, че и при тях процедурата е започнала. Инициативата за номинациите ще е на местните структури, но последната дума за подредбата ще бъде на централния предизборен щаб на партията.

От РЗС също от няколко дни редят листи, като те дори пуснаха обява в интернет, чрез която набират кандидат депутати. В двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, интриги около листите не липсват.

От списъците на „Позитано” 20 постепенно изпаднаха имената на знакови депутати с по няколко мандата като Любен Корнезов, Петър Димитров, Андрей Пантев, Георги Пирински и Бойко Великов.