ФБР е разкрило най-голямата кражба на картини в историята на САЩ, станала преди повече от две десетилетия.През 1990 г. от бостънския музей "Гарднър" са похитени 13 платна на обща стойност 500 млн. долара. В интерес на следствието имената на престъпниците не бяха оповестени. "Крадците са членове на престъпна групировка, действаща в Нова Англия и средноатлантически щати", разкрива единствено специалният агент на ФБР Ричард Делоре.

След кражбата преди 23 г. картините са били транспортирани до Пенсилвания и Кънектикът, а преди 10-ина години са били обявени са продан. Според ФБР не изключено понастоящем някои от платната да са притежание на хора, които нито имат нещо общо с кражбата, нито дори подозират, че са собственици на крадени картини.

Кражбата става на 18 март 1990 г., като похитителите са двама, преоблечени като полицаи, припомня БГНЕС. Сред изнесените от тях шедьоври от музея "Гарднър" са три картини на Рембрандт и пет на Дега. Специалистите оценяват най-скъпо обаче творбата на Вермеер "Концерт", която, ако бъде предложена на аукцион, би струвала над 250 млн. долара.

През всичките тези години следствието работи по няколко вересии: крадци авантюристи, работещи за своя сметка; бойци от ИРА, действащи с цел финансиране на ирландската терористична организация; богати колекционери, платили, за да имат творбите в колекциите си.

За информация за местонахождението на картините е обявена награда от 1 млн. долара, която на по-късен етап е увеличена на 5 млн. От ФБР запазват пълна дискретност и не коментират дали кражбата е била разкрита с помощта на информатор, т.е. дали наградата е платена.