Ръкописите и писмата на известни дейци от миналото, деловите и правителствените документи често имат висока историческа и културна стойност. Това са истински писмени свидетелства на своето време, които пазят духа на епохата и частица от нейната „сол“. Подобни предмети са украшение на всяка сериозна колекция. Forbes показва кои са десетте най-скъпи сред документите, продадени на търг:

Вижте още:Изчезна договорът за края на СССР

10. Грамота на Екатерина II

Цена: 69 200 долара

През ноември 2012 г. на търг на Christie's в Лондон бе продадена грамота, подписана от Екатерина Велика. Документът е с дата 30 януари 1774 г., и в допълнение към подписа на самата императрица, тя е „украсена“ и с подпис на вицеканцлера княз Голицин. Документът е типичен знак на времето си: с нея се прави дарение на земя в новоприсъединените територии на Мала Русия на Степан Барановски. Документът е богато украсен със злато и е истинско произведение на изкуството. Сумата, за която бе продаден, надхвърлиха очакванията повече от три пъти.

9. Договорът за експедицията до бреговете на Канада през 1622-а.

Цена: 84 000 долара

Колонизацията на Новия свят била рисковано, но много печелившо търговско предприятие, от което забогатели много авантюристи и техните „спонсори“. Към бреговете на новооткритите континенти отпътували скъпи експедиции и всяка страна искала да вземе парче от пая.

И канадската експедиция през 1622 г. не прави изключение. Финансирана е от самия Уилям Александър, граф на Стърлинг, който се счита за основател на шотландската колонизация на Северна Америка. Освен неговия, под документа може да се види и подписът на Джон Мейсън . Този документ бе продаден през юни 2007 г. от Sotheby’s в Ню Йорк, само за 6000 долара по-малко от максималната оценка.

8. Указ на английския крал Джордж III за установяване на ред в американските колонии

Цена: 99 500 долара

6 май 1776 г. Крал Джордж III на Англия пише "Заповеди и инструкции" към адмирал Ричард Хоу и генерал-майор Уилям Хау да се отправят към колониите в Северна Америка и да се опитат да наложат ред по мирен път. Братята Хоус са чудесни дипломати, но мисията им се проваля и те трябва да използват своите военни умения, за да покорят „Ню Ингланд“. През март 2002 г. документът бе предложен за продажба в Ню Йорк на търг на Christie's и продаден за рекордна цена, което отчасти се обяснява с отличната запазеност на документа.

7. Брачен договор от 1718 г.

Цена: 102 000 долара

След изгонването на евреите от Иберийския полуостров, много от техните семейства са се заселили в Италия, особено в градовете Пиза и Ливорно. Медичите са доста благоразположени към евреите: те били допуснати да правят бизнес свободно и открито да изповядват своята религия.

Среда писмените паметници на еврейската общност в Северна Италия са „ктуби“ - брачни договори. Изящно украсени, те са истински произведения на изкуството. Да ги имат в колекцията си е гордост за много колекционери. През декември 2006 г. в Sotheby’s в Ню Йорк такъв договор достигна рекордна цена. Този брачен договор е подписан през 1718 г. в Ливорно между богатите еврейски семейства Висино и Кордоверо.

6. Декларацията за независимостта на Тексас

Цена: 764 000 долара

На 2 март 1836 г. е подписана Декларацията за независимостта на Тексас. Републиката е официално призната на международно ниво и просъществувала до 1845 г., когато е анексирана от Съединените щати и получава правата на щат. Тексасците са горди с тяхната история и факта, че са имали собствена държава. До наши дни са оцелели само 12 копия на Декларацията на независимостта на Тексас, девет от които са запазени в музеите.

Един от трите екземпляра в частни колекции бе пуснат за продажба в Ню Йорк търг на Sotheby’s през юни 2004 г.. Но очакваната максимална цена от 800 000 долара за документа така и не бе достигната.

5. Декларацията на Балфур от 1917 г.

Цена: 884 000 долара

Декларацията на Балфур е първият документ по пътя на създаването на държавата Израел. На 2 ноември 1917 г. министърът на външните работи на Обединеното кралство Артър Балфур изпраща до лорд Ротшилд официално писмо с молба да го предаде на Ционистката федерация на Великобритания. В него се говори за възможността за създаване на национален дом за еврейския народ на територията на Палестина. През юни 2005 г. в Sotheby’s в Ню Йорк за продажба бяха предложени материали от архивите на един от лидерите на ционисткото движение Сър Леон Саймън. Сред ценните исторически документи бяха и два от първоначалните проекти на Декларацията на Балфур.

4. Договорът за продажбата на бейзболиста Бейб Рут

Цена: 996 000 долара

Бейзболът е повече от игра за американците, това е религия със своя собствена митология и символи. Бейзболните картички са един от най-популярните продукти за колекционери в Щатите. Техните цени често стигат до стотици хиляди или дори милиони долари. А за истинските "реликви", свързани с идолите, понякога има сериозна борба.

Един от тях - Бейб Рут, влезе в Залата на славата по бейзбол и бе признат за спортист на века по версията на "Асошиейтед прес".По биографията му дори бе заснет филм. Оригиналът на договора за продажбата му на отбора "Ню Йорк Янкис" беше продадена в Ню Йорк търг на Sotheby’s през юни 2005 г., за близо един милион долара. Той постави рекорд за цена за исторически спортен договор.

3. Учредителният договор на компанията Apple

Цена: 1 594 500 долара

1 април 1976 г. е свещена дата за всички почитатели на Apple в света. На този ден е подписан учредителен договор, с който се създава компанията Apple. Под документа строят подписите на Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн. На12 април същата година, Уейн продава своя дял за 2 300 долара. Както историята показва – това е най-глупавото решение от всички възможни в живота на Роналд Уейн. Роналд получил копие от учредителния договор с включени пунктове за отказа му от дял. Този документ се съхранява при него в течение на 35 години, след което той решава Райков: Няма никакво основание - да се спекулира със състоянието на фискалния резерв

Вижте още: Продадоха зa 1.6 млн. долара договора, с който е основана Apple

2. Прокламацията за освобождаване на робите, подписана от президента на САЩ Ейбрахам Линкълн

Цена: 3 778 500

"Прокламацията за освобождаване на робите" от 22 септември 1862 г. е едновременно един от ключовите американски документи на XIX век и повратна точка в историята на САЩ. От първото издание на напечатаната прокламация са оцелели само 25 копия, 19 от които са запазени в музеите. Така че, когато през декември 2010 г. на търг на аукционната къща Sotheby’s в Ню Йорк е предложена една от шестте прокламации в частни колекции, това бе истинска бомба. Документът е подписан лично от президента Ейбрахам Линкълн, в допълнение, той дълго принадлежал на сенатора и главен прокурор на САЩ Робърт Кенеди. Ето защо, крайната цена надвишава около 2.5 пъти предварителната оценка.

Вижте още: Продават уникално писмо на Линкълн

1.Magna Carta, или Великата харта на свободите.

Цена: 21 321 000 долара

В историята на Великобритания няма по-важен документ от Magna Carta, подписана от крал Джон (Йоан) Безземни през 1215.С нея са определени принципите на законността и реда, както и гаранциите за личните права на хората, които действат в Обединеното кралство и до днес.

За съжаление, оригиналната Magna Carta не е запазена - оцелели са само копия. Едно от тях, създадено през 1297 г., бе поставено „под чука“ на Sotheby’s в Ню Йорк през декември 2007 г., където постигна най-високата цена, плащана някога за исторически документ.