Енергийното министерство ще предложи мерки срещу проблемите, предизвикани от намаленото потребление у нас и ниския износ на ток. Министър Асен Василев сам си постави срок до днес. Той допусна намаление на таксата за пренос като възможност за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия, съобщи БНТ.

Намалението на таксата наполовина бе поискано от синдикатите преди седмици в пакет от няколко други мерки за облекчаване на НЕК и поевтиняване на тока.

В началото на март хиляди миньори протестираха в София заради несигурното бъдеще на отрасъла. Решението на ДКЕВР да не промени енергийния микс увеличи недоволството им.

Тази седмица Владимир Топалов от миньорския синдикат в КТ "Подкрепа" заяви, че поради намаленото наполовина производство на ТЕЦ-овете 1 500 работници от "Марица-Изток" са в принудителен отпуск, и упрекна затова производителите на зелената енергия.

От КНСБ предложиха фотоволтаиците да бъдат компенсирани с продажбата на квотите парникови газове.

Идеята за компенсация на НЕК обаче е под въпрос, след като представители на служебното правителство отхвърлиха като твърде рискована възможността за нов държавен заем.