Въпреки евентуалните стереотипни предположения за това кой е най-богатият човек в автомобилната индустрия в света, той не е мъж, а жена.

Според класацията на милиардерите на сп. Forbes наследницата на BMW Сузане Клатен е най-богатият човек в света на автомобилите.

Петдесетгодишната германка е 58-ият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 14.3 млрд. долара. Богатството ѝ нараства с 1.3 млрд. долара в сравнение с година по-рано, което се дължи на успешната 2012 г. за BMW.

Сузане Клатен е дъщеря на Йохана и Херберт Куант, който е считан за спасителя на BMW, когато компанията е на ръба на фалита. Нейният баща ѝ завещава 12.5% дял в BMW, а от 1997 г. тя е част от надзорния съвет на компанията, заедно брат си Щефан Куант.

Освен това Клатен има 50-процентен дял в химическата компания Altana.

Други милиардери, които са забогатели от автомобилната индустрия, са президентът на Hyundai Чунг Монг-Ку (6.3 млрд. долара) и основателят на Tesla Илон Мъск (2.7 млрд. долара). САЩ и Китай могат да се похвалят с най-много милиардери от автомобилната индустрия - шест и пет, респективно.