Японски учени обявиха, че са разкрили огромни залежи от редки минерали на тихоокеанското дъно, като данните до момента предполагат, че може да става въпрос за залежи 30 пъти по-концентрирани от тези на Китай, съобщава АФП.

Пробите от дъното, взети на 5 800 метра дълбочина, съдържали висока концентрация на редки минерали, които са жизненоважни за индустрията на високите технологии и се използват в продукти от вятърни турбини до iPod-ове.

Доказването на тези ресурси е изключително значение за Япония, която в момента зависи основно от Китай, който произвежда 90% световното търсене на редки минерали, припомня bTV. В миналото производители неведнъж са се оплаквали, че Пекин блокира износа на тези суровини в времена на напрежение.

Учените вярват, че морското дъно, където е направено откритието, съдържа до 6.8 млн. тона минерали или еквивалента на 220-230 години от нуждите на Япония.

Въпреки желанието да се излезе от влиянието на Китай, извличането на минералите от подобна дълбочина и при такива условия, може да се окаже доста сложно, коментират специалисти пред АФП.