Люта битка се разгаря между авиогигантите Boeing и Airbus, предаде АФП. Този път тя е за пазара на Индонезия, след като в понеделник европейската компания удари джакпота и сключи сделка за продажбата на 234 самолета А320 на стойност 23.8 млрд. долара на Lion Air, най-голямата частна авиокомпания в най-развитата икономика в Югоизточна Азия.

Коментатори определят договора като пробив в досегашната "крепост" на Boeing – Индонезия. Индонезийците разчитат все повече на въздушния трафик за връзки между 17 508 острова, съставляващи държавата-архипелаг. През следващото десетилетия страната ще се нуждае от нови 900 самолета, пресмята правителството в Джакарта.

Потенциалът е огромен – към 2021 г. се очаква 240 млн. души да ползват вътрешни полети в Индонезия, три пъти повече, отколкото през 2011 г., посочва bTV.

Lion Air е поръчала над 460 самолета в рамките само на 16 месеца. Този бум поставя под въпрос адекватното осигуряване на финансиране, пилоти и писти. На компанията е забранено да лети до ЕС и САЩ от съображения за сигурност, но тя планира да разшири регионалните си хоризонти.