В южноафриканския град Дърбан днес започва петата среща на високо равнище на страните от групата БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/. По време на двудневния форум, освен общите дискусии между лидерите на петте държави, ще има и серия от двустранни срещи.

Гост на форума ще бъде президентът на Египет Мохамед Морси, който ще се срещне с Владимир Путин, съобщи БНР. Очаква се сред политическите теми да бъдат конфликтът в Сирия, проблемите на Близкия изток и иранското ядрено досие. Възможно е БРИКС да обяви, че ще създаде своя банка за развитие.

Срещата в Дърбан ще се следи с огромно внимание, защото ще е първата среща на организацията за новия китайски лидер Си Цзинпин, а Путин ще подпише серия от споразумения с южноафриканския лидер Джейкъб Зума.

Страните от БРИКС заемат 26 процента от територията на планетата, а населението им е 42 процента от населението на Земята.

По данни на южноафриканската банка "Стандард", държавите от групата доминират в световното производство на скъпоценни и други метали.