Създателят на социалната мрежа Facebook Марк Закърбърг се готви да влезе в политиката, пише в. "Дейли телеграф". Новината най-вероятно ще се хареса на кандидат- имигрантите и на хората, очакващи визи за САЩ.

28-годишният милиардер има намерение да създаде група за натиск, която първоначално да се фокусира върху либерализирането на американската имиграционна политика и визова система, предаде БТА.

Закърбърг е дарил 100 милиона долара от 13-те милиарда, на които се оценява състоянието му, на държавни училища в родния си щат Ню Джърси.

Твърди се, че сега той е готов да вложи 20 милиона долара в новото си начинание. В групата му ще се включи Джо Грийн, съквартирантът му от Харвард, също успял бизнесмен.

Вижте още:Най-младите най-влиятелни личности в света

Технологични фирми като тази на Закърбърг вече се оплакаха, че строгите американски имиграционни правила им пречат да набират талантливи чужденци и абсолвенти.

По-рано този месец Закърбърг и още 99 изпълнителни директори на американски компании написаха писмо до Барак Обама и лидерите на Конгреса, за да ги призоват да разработят план за решаването на този проблем.

"Много висококвалифицирани имигранти, които искат да останат в САЩ, са принудени да напуснат, защото не могат да получат постоянни визи", предупредиха бизнесмените.

Очаква се Закърбърг да разочарова още повече с политическата си инициатива почитателите си от левицата. В началото на годината той и без това ги шокира, когато организира в дома си парти за набиране на средства за Крис Кристи, републиканския губернатор на Ню Джърси, споменаван като евентуален кандидат за президент на републиканците за изборите през 2016 г.

Вижте още:Най-богатите интернет предприемачи на всички времена

Водеща роля в новата му група ще имат Джон Лърнър и Роб Джесмър, политически консултанти от дясното крило на Републиканската партия.