Столичаните и гостите на София най-сетне могат да паркират в "синя" и "зелена зона" повече от съответно 2 и 4 часа, като плащат със SMS. Екстрата обаче важи, ако шофьорите преместят автомобилите си от едно място на друго и изпратят съобщение 10 минути след изтичане на първите 2 или 4 часа.

Допреди дни системата за дистанционно плащане ограничаваше шофьорите и не приемаше повече от 2 SMS-а за една кола на ден, за което сигнализираха читатели. Това ставаше, въпреки че още през есента на 2012 г., когато бяха променени цените и правилата за паркиране, общинарите обещаха, че удължаване на престоя ще е възможно 15 минути след изтичане на предишния престой.

Системата вече приема съобщения за плащане на паркиране в "синя зона" след изтичане на стандартното време, установи вчера "Труд". Но това се оказа "тайна" не само за голяма част от шофьорите, но и за самите служители на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

На телефона на дружеството за допълнителна информация чинно разясниха, че в "синя" и "зелена зона" не може да се паркира повече от 2 и съответно 4 часа при плащане със SMS. Дори и ако автомобилът бъде преместен от едно място на друго.

И в съобщението, което системата връща на шофьорите при изтичане на първите 2 часа в "синя зона", няма и дума, че може и за следващите 2 часа да бъде платено, ако се пусне съобщение след 10 минути.

Шефът на ЦГМ Симеон Арнаудов обаче обясни, че времевото ограничение за плащане със съобщение винаги е важало за едно паркомясто и не обхващало останалите паркоместа в зоната, т.е. може да се паркира за по-дълъг период.

Арнаудов твърди, че в съобщението, което системата връща, пише: "Достигнахте максимално разрешеното време за престой на ползваното място за паркиране." Но във вторник репортер на "Труд" получи текст "Достигнали сте максималното време за престой в "Синя зона".