Федералната авиационна администрация на САЩ подготвя нови правила за използването на електронни устройства по време на излитане и кацане на самолетите. Според специалистите, настоящата регулация, която налага гасене на устройствата при излитане и кацане, не отговаря на реалните опасности.

По време на излитане и на кацане електронните устройства на пътниците - било то смартфони, таблети или четци на електронни книги, трябва да бъдат изключени.

Логиката е, че електромагнитните вълни, които те излъчват, могат да объркат бордовата апаратура, като системите за комуникация, за навигация или дисплеите на пилота и копилота. Именно затова повечето устройства вече включват и "режим на полет", при който всички радиопредаватели на високотехнологичните устройства се изключват по време на полета.

Няма обаче научни доказателства, че iPad или смартфоните пречат на летателните уреди по време на излитане и кацане. Още повече, че пилотите и екипажът използват таблети, вместо огромните си хартиени наръчници.

Освен това по всяко едно време на полета е разрешено ползването на електрически самобръсначки и звукозаписни устройства, а те излъчват повече електромагнитни вълни от таблетите и смартфоните, посочва ТВ7.

В момента работна група, в която са включени Федералната авиационна администрация, Асоциацията за потребителска електроника, Федералната комисия по комуникация, както и компаниите Amazon и Boing разработват новите правила. Очаква се да стигнат до конкретни предложения това лято, а регулацията да влезе в сила от догодина.