Общият показател на бизнес климата през март 2013 г. бележи намаление спрямо нивото си от предходния месец с 1.8 пункта поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 1.2 пункта в сравнение с февруари заради влошената оценка за текущото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им по отношение на бизнес състоянието и производствената активност през следващите месеци се подобряват.

„Бизнес климатът в строителството” намалява с 0.7 пункта поради по-резервираните очаквания на бизнеса за строителната активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда продължава да e най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в бранша, следвана от финансовите проблеми и недостатъчното търсене.

Най-чувствително се влошават очакванията в търговията на дребно, като бизнес климатът се понижава с 5.3 пункта спрямо февруари поради по-резервираните оценки и очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията През март анкетата отчита засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене” (с 16.4 пункта), който измества затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчицитепрез следващите три месеца очакванията им са също по-умерени.

Бизнес климатът в сектора на услугите се запазва приблизително равнището си от предходния месец. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите месеци се подобряват. През последния месец се отчита засилване на отрицателното влияние и на факторите „слабости в икономическото законодателство” и „финансови проблеми”.

Относно продажните цени в нито един бранш не се не предвижда увеличение през следващите три месеца.