Две седмици след края на 41-ото Народно събрание от „Дарик“ направиха кратка равносметка на свършеното от депутатите в областта на икономиката и финансите. Резултатът - множество приети и прокарани промени в различни закони от Бюджетната комисия към парламента, а впоследствие – и от самия парламент.

Доколко обаче и самите народни представители, които са предложили и гласували тези промени, са били наясно с материята и защо на объркващия въпрос „Как младите могат да се предпазят от joint venture" депутат от ГЕРБ говори за марихуана.

Малък експеримент с бивши вече депутати от бюджетната комисия към парламента или с такива, които са икономисти по образование, показа, че повечето не са наясно с понятия като дълг, дефицит, а при по-специализираната материя като бичи и мечи пазар, объркването е масово.

Така например Даниела Миткова от ГЕРБ обясни, че разликата между дълг и дефицит е, че "дългът се съдържа в дефицита, може би".

Според Кирчо Димитров от Синята коалиция пък кредитният рейтинг преди се е определял от НСИ, а сега - от Евростат.

Независимият депутат Дарин Матов пък заяви, че няма как да обясни какво е бичи пазар, тъй като това явление било ново за пазара и тепърва щяло да навлиза в България. За мечи пазар пък изобщо не можело да се говори, тъй като "като не върви едното, не върви и другото".

За Иван Колев от ГЕРБ краят на бичия пазар ще е добре и за икономиката, и за доходите на хората.

На подвеждащия въпрос "Как да се предпазят младите от джойнт венчъра?" депутатката от ГЕРБ Даниела Миткова заяви, че най-важна е ролята на семейството.