Сокотра е част от островна група в Индийския океан, която принадлежи към Йемен. Името означава „Остров на блаженството“.

Островът е неповторим заради своята флора. Сокотра се откъсва от континента Африка преди милиони години и заради изолацията му на неговата територия са се появили уникални растения. Някои от тях са на милиони години.

Пейзажът на острова напомня видът на Земята преди милиони години, затова туристическата му обиколка прилича на пътуване във времето. Тук се съчетават широки пясъчни плажове, дълбоки пещери и планини.

Днес по-голямата част от територията на острова е национален парк. На Сокотра живеят около 40 хиляди души, които основно се занимават с риболов, животновъдство и земеделие. Основният град е Хадибу.

Туристите, които посещават острова, вече могат да се възползват от услугите на летище, което е построено през 1999 г. Местата за настаняване обаче не са луксозни хотели, а най-често малки хотелчета и къмпинги.

Сокотра не може да бъде разгледан без водач – тук няма пътни знаци или карти, а първите асфалтирани пътища са се появили съвсем наскоро.