Собствениците на депозити над 100 хил. евро в Bank of Cyprus ще бъдат компенсирани с акции на банката на стойност до 40 на сто от вложенията им.

Това са част от мерките за преструктуриране на финансовия сектор в страната. Централната банка отмени ограниченията върху вътрешните транзакции с банкови карти.

За вътрешността на островната държава отпадна ограничението за теглене на до 300 евро от банкомат дневно. Отменен е и лимитът за преводи до 5 хил. евро на ден и за картови операции до 5 хил. евро на месец.

Забраните зад граница остават, съобщи bTV. В сила е и ограничението за пътуващи да изнасят максимум 1000 евро кеш. Рестрикциите бяха наложени в четвъртък, когато банките в островната държава подновиха работа след 12-дневно спиране.

Според новите мерки, освен банковите ценни книжа, притежателите на големи депозити няма да получат останалата част от парите си. Мерките ще бъдат наблюдавани от кипърското правителство всеки ден с тенденция за отпадане на ограниченията.

Според финансистите това е възможно да се случи до месец. Капиталовият контрол е част от спасителния план за страната, договорен с международните кредитори в замяна на заем от 10 млрд. евро.

Въпреки трудностите, преди ден президентът на страната Никос Анастасиадис увери, че държавата няма намерение да напуска еврозоната.

Големите вложители в Кипър ще загубят над 60% от спестяванията си. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на експерт. Това е много повече от очакваното.

А за да успокои инвеститорите финансовият министър на Германия Волфгнаг Шойбле заяви, че спестовните сметки в еврозоната са в безопасност и случаят Кипър е единичен случай.

След сключването на сделката за европейски спасителен заем, анализатори прогнозираха, че хората с големи депозити може да загубят от 30 до 40% от парите си. Изчислението, цитирано от Ройтерс, показва, че сега загубите ще са над 62% от парите, които са над защитения праг от 100 хил. евро.

Останалата част над гарантираните депозити ще бъде получена под формата на банкови акции. Окончателните данни за загубите на кипърските богаташи ще бъдат съобщени утре (31 март). Кипърци днес се събудиха в шок от новината. "От 40 на 60%" пишат кипърските вестници с днешна дата на първа страница.

По-рано тази седмица стана ясно, че месеци преди кризата в Кипър да се задълбочи, спестители са прехвърляли парите си извън граница. Стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клоновете им в Лондон и Москва, което означава, че някои от милионерите са имали предварителна информация за онова, което ще се случи.