Русия, Франция и Германия изразиха безпокойство от нарастващото напрежение на Корейския полуостров и призоваха КНДР да прояви максимална сдържаност, след като по-рано в събота Пхенян обяви, че практически е „в състояние на война” с Юга.

Русия иска дипломатическо решение

Москва призова двата лагера да не прекрачват границата, от която няма връщане назад, обяви пратеникът със специални поръчения на руското външно министерство Григорий Логвинов.

Той оглавява делегацията на страната си в шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма, в които участват още двете Кореи, САЩ, Япония и Китай, предаде БТА.

По думите на руския представител, всички се стремят да не допуснат положението да излезе извън политическо-дипломатическите рамки. Москва не може да остане безучастна към случващото се край източните ни граници, отбеляза още дипломатът.

Франция против „всякакви провокации”

Париж настоя Пхенян да се въздържа от всякакви нови провокации. Франция е много разтревожена от ситуацията на Корейския полуостров.

Тя настоятелно приканва Северна Корея да изпълнява международните си задължения в рамките на резолюциите на ООН и да се върне бързо към пътя на диалога, заяви в комюнике говорителят на външното министерство Филип Лалио.

Същевременно, Великобритания изрази становище, че „заплашителните изявления” на Северна Корея ще влошат изолацията на страната на международната сцена.

Германия: КНДР да престане да си играе с огъня

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова днес Северна Корея да престане да си играе с огъня, оценявайки като сериозна настоящата заплаха за района, предаде вестник „Билд”. Той подчерта сериозността на заплахата, въпреки че призна, че картините и изявленията с адрес Пхенян изглеждат от друга епоха.

Вестервеле уверява, че Берлин е солидарен с Южна Корея и че Германия е решена заедно с партньорите си да постигне промяна на политиката на Северна Корея, така че тя да спре заплахите и да сложи край на ядрената си програма, посочва bTV.