Въпреки кризата и повсеместното обедняване, българите плащат ударно местните си данъци и такси, показа проверка на "Труд" в големите общини.

Само месец след старта на кампанията за събиране на налозите повечето кметства отчитат по-високи приходи в сравнение с предишни години. При това без промяна в данъчните ставки. Както и предишни години, сред най-съвестните данъкоплатци са пенсионерите, въпреки че доходите им са най-малки.

Общинари обясняват ударното внасяне на парите с отстъпките от 5% за някои данъци. Кметствата са въвели и други екстри, с които да привличат платците - томболи, мобилни данъчни групи, изнесени служби, улеснено плащане.

В София налозите вече може да се издължават и на ПОС терминал, и по интернет. Услугата обаче все още не е много популярна сред данъкоплатците на столицата, тъй като от 1 до 27 март тази година по този начин са събрани около 1.7 млн. лв.

Чрез ПОС устройствата са платени 1.3 млн. лв., а през интернет близо 500 хил. лв. "Може би хората не знаят, че при тези операции няма такса и затова не се възползват, но с времето ще видят, че е по-удобно", коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Самият той вече плащал налозите си само през интернет.

За близо месец в хазната на града са постъпили почти 79 млн. лв. от данъци и такси. Сумата е с около 11 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2012 г. Изненадващо с най-висок ръст е данъкът върху сделките. Постъпленията са над 15 млн. лв., а това е с над 3 млн. лв. повече от миналата година.

"Това е добър показател за пазара на недвижими имоти, но ще видим дали е трайна тенденция и дали в следващите месеци приходите ще се повишават", коментира Барбалов. От общината засекли няколко големи сделки с имоти, които вдигнали постъпленията.

Осезаем спад спрямо миналата година има в приходите от патентния данък - с близо 1 млн. лв. Обяснението е отново във финансовата криза.

Как да пестим законно от данъци вижте тук

Над един милион лева повече данък сгради са внесли столичани през март. Постъпленията са 17.7 млн. лв. Приходите от налога на автомобилите също бележи ръст с близо 200 000 лв. и шофьорите вече са платили 10.4 млн. лв. С два милиона повече от такса смет, или 30.5 млн. лв., вече разполага общината и за почистването на града.

Собствениците на кучета също прилежно са внесли дължимата такса и по сметките на общината вече има близо 29 000 лв. От глоби и санкции общината е получила 1.5 млн. лв.

Дончо Барбалов припомни, че столичани могат да ползват отстъпката от 5% за данък сгради и този за автомобилите при пълно издължаване до края на април. От лятото столичани ще могат да плащат налозите си от всяка данъчна служба, независимо в кой район се намират имотите им.

Това все още не е възможно и при плащане по интернет районите са групирани в три отделни бази данни. За да влезе в тях, човек трябва да знае номера на партидата си.

Обединяването на базата данни на кметството за всичките 1.2 млн. сметки вече е в ход."Решихме да не въвеждаме изцяло системата още на 1 март, за да може спокойно да бъде тествана, а и за да не подлагаме на риск данъчната кампания", обясни зам.-кметът Дончо Барбалов.