На Tesla й беше нужно цяло десетилетие, но компанията най-накрая може да се похвали, че работи на печалба.

Компанията за електрически автомобили обяви, че е излязла на печалба през първото тримесечие на 2013 г. за първи път в историята си, след като отчете по-добри от очакваните продажби на своя седанов автомобил Model S sedan. Компанията е продала повече от 4 750 автомобила от модела, в сравнение с прогнозите за продажби в размер на 4 500 броя.

"Има много нови автопроизводители, създадени през последните няколко десетилетия, но рентабилността прави една компания истинска," казва в свое изявление главният изпълнителен директор и съосновател на Tesla Илон Мъск. "Tesla ще продължи да съществува и ще се бори за еволюцията на електрическия автомобил."

Компанията губеше пари през последните години, като отчете 50 млн. долара нетна загуба за първото тримесечие на 2011 г. и нетна загуба от 90 млн. долара за първите три месеца на миналата година. В Tesla отдавна твърдят, че Model S ще изведе компанията до печалба, след като започнат доставките на автомобила, но през септември компанията занижи прогнозата за приходите поради забавянето в производствения процес.

Предвид тези загуби се появиха критики към правителството на САЩ за това, че е отпуснало на компанията 465 млн. долара нисколихвен заем. Тогава Мъск обяви, че Tesla ще излезе на печалба до края на 2012 г. (малко прибързано), а през миналия месец компанията съобщи, че ще изплати заема на правителството пет години по-рано.

В своя Twitter акаунт Мъск съобщи, че днес ще направи изявление, което ще е още по-значимо за Tesla.