До 3 месеца трябва да станат ясни причините и събитията, довели до тежката финансова и икономическа криза в Кипър, както и отговорните за нея. Анкетната комисия, която ще извърши това разследване, встъпи в длъжност на специална церемония днес. Тричленната разследваща комисия е съставена от бивши съдии от Върховния съд на Кипър, под председателството на бившия председател на Върховния съд и първия кипърски представител в Международния наказателен съд в Хага Йоргос Пикис. Към нея ще се присъедини и екип от експерти.

Комисията има мандат да разгледа всички проблеми в банковия сектор и икономиката в периода от 2006 г. до 23 март 2013 г. и да установи нарушенията в тях. Тя ще разследва и действията или бездействията на лицата, оправомощени да управляват икономиката или банковата система, които доведоха до затваряне на втората по големина банка в страната, значителна загуба на депозити в най-голямата банка и изправиха Кипър на ръба на фалита. От виновните, независимо на какво ниво са, ще бъде потърсена наказателна отговорност. Комисията трябва да завърши своята работа в рамките на три месеца, съобщава БНР.

Потърпевши от кризата са гражданите на Кипър и ние трябва да отговорим на тяхното искане за правосъдие и справедливост, заяви президентът Никос Анастасиадис /на снимката/.

С особено внимание обществеността ще следи разследванията на комисията и резултатите от тях по двата скандала, които гръмнаха в Кипър. Единият е за източване на капитали в размер на близо 700 млн. евро от кипърските банки и прехвърлянето им в чужбина - само дни преди решението на еврогрупата за “подстригване” на депозитите, в който е замесено и семейството на президента Анастасиадис.

Вторият скандал е за опрощаването през последните години на заеми от двете закъсали банки – Лаики Банк и Банката на Кипър, на депутати, бивши и настоящи министри, представители на партии и синдикати и свързани с тях компании.

Анастасиадис призова комисията за строга проверка на случая с неговото семейство, както и на финансовите операции на адвокатската му кантора, в която бе партньор до избирането му за президент през февруари.