Пожарът, който възникна в 40-етажна сграда на комплекса "Грозни Сити" в чеченската столица, бе успешно потушен след полунощ.

Борбата с огъня бе затруднена заради близкото разположение на горящата сграда до други здания. В момента се работи по разчистване на територията около мястото на пожара.

Днес властите ще вземат решение как да се възстанови зданието, на което изгоря изцяло фасадата. Чеченският президент Рамзан Кадирев увери, че възстановяването на небостъргача ще се извършва с най-нови технологии.

Пожарът, който започна снощи в 40-етажната сграда, обхвана всички етажи без първия. Според предварителните данни на министерството на извънредните ситуации причина за възникването му е късо съединение.

За няколко часа пожарът се разрасна неколкократно и достигна до площ от 18 000 кв. м. Борбата с огнената стихия бе допълнително затруднена от това, че при потушаването не можеше да се използват хеликоптери заради намиращи се наблизо други здания.

Огънят обхвана и най-последните етажи и дори намиращите се на върха гигантски кръгли часовници - най-големите в света. Те продължиха да работят повече от два часа след началото на пожара, но накрая спряха на 20.30 часа.

Обхванатата от пожара 42-етажна, висока 145 м сграда "Олимп" в комплекса "Грозни Сити" е най-високата в Русия жилищна сграда извън пределите на Москва, според БГНЕС.

При строителството й е използвана уникална технология за сеизмична устойчивост. Огънят бе потушен в 01.30 часа днес. Няма пострадали. Изгоряла е само фасадната облицовка, като вътре в самата сграда нищо не е горяло. Взети са всички мерки за нейното съхраняване.