Цяла зима мечтахме за бели плажове и лазурно море, а с появата на първите слънчеви лъчи дойде време да започнем да планираме почивката си. Тази класация е за любителите на островите, като само един европейски остров се класира в топ 10 на най-популярните острови в света. Ето кои са те:

Десето място: Носи-Бе

В Индийския океан, на около десет километра от северозападното крайбрежие на Мадагаскар, се намира Носи-Бе.

Островът е с площ от 325 квадратни километра, а името му значи „голям остров“.

Девето място: Великденски остров

Изолиран остров, който политически принадлежи на Чили, но географски – на Полинезия. През 2012 година на него живеят 5806 души.

Островът е известен най-вече заради монументалните каменни скулптури, наречени Моаи (на снимката). От 1995 година е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Осмо място: Ко Тао

Дълго време Ko Tao е бил пуст и наричан „островът на костенурките“ от рибарите. Днес островът в залива на Тайланд е предпочитана дестинация от водолази. Населението е нараснало значително много, като в момента живеят около 4000 души.

Който иска да посети острова, трябва да знае, че може да стигне дотам само с лодка. Размерът му е 21 квадратни километра и на него има само един павиран път.

Седмо място: Муреа

Островът в южната част на Тихия океан е с площ от 133 квадратни километра и политически принадлежи на територията на Френска Полинезия. Многобройни бели пясъчни плажове, разнообразни коралови рифове и богатата морска фауна правят Муреа предпочитана дестинация.

Муреа, всъщност не е точно остров, а атол заради няколкото си разклонения.

Шесто място: Исла Мухерес

„Островът на жените“ се намира на мексиканското карибско крайбрежие в щата Кинтана Роо, на 13 километра от курорта Канкун. Популярна дестинация за туристи и посетители, които искат да избягат от континента. Популярен е и сред водолазите, които се гмуркат в кристално чистата вода.

Как точно островът е получил своето име не е съвсем ясно. Предполага се, че когато изследователят Франсиско Ернандес де Кордоба открива този остров, намира много каменни скулптури на жени на него.

10-те най-спокойни острова без автомобили

Пето място: Санторини

С малкия архипелаг в южната част на Цикладите, Гърция е единствената европейска страна в класацията, която получава някаква сравнително висока позиция. Със сегашния си вид Санторини успя да се превърне в любима дестинация на романтични двойки, благодарение на красивия си, спокоен, бяло-син пейзаж.

Четвърто място: островите Сан Хуан

Островите Сан Хуан са архипелаг в северозападната част на щата Вашингтон и се състоят от 172 острова с имена и стотици безименни островчета.

Между април и септември има най-голям наплив от туристи, въоръжени с цифрови фотоапарати, с които се опитват да заснемат китовете.

Трето място: Бора Бора

Френската Полинезия е една от най-скъпите туристически дестинации в света. На острова могат да бъдат намерени няколко луксозни хотели, а цените за нощувка са трицифрени. Но любителите на природата и водолазите ще видят, че те са оправдани.

Главната атракция на Бора Бора е лагуната – риф с много сортове коралови рибки.

Второ място: Сейнт Джон

„Представете си най-спокойното място на земята. Най-вероятно вие си мислите за Сейнт Джон...“. Това е лозунгът на американския остров, който някога е принадлежал на Дания.

60 процента от острова се състои от национален парк, който е създаден от Лорънс Рокфелер.

Първо място: Амбергрис Кайе

Най-популярният остров в света се намира на брега на Централна Америка, размерът му е 64 квадратни километра и в него има само един град на име Сан Педро. Там жителите живеят предимно от туризъм.

Островът дължи своята популярност най-вече на бариерния риф на Белиз. Кораловият риф е вторият по големина в света и е толкова дълъг, колкото и самият остров. Гостите ще могат да се наслаждават на прекрасни залези и плажове всеки ден.