Италианското правителство ще изплати 40 млрд. евро натрупани дългове към свои доставчици – частни предприятия – за да даде тласък на изпадналата в дълбока рецесия икономика на страната. Това съобщи премиерът Марио Монти след заседание на кабинета.

Италия одобри спешен декрет за изплащане на задължения към частния сектор, каза Монти, като посочи, че на това неприемливо положение трябва да се сложи край.

В края на 2011 г. натрупаните дългове от различните администрации на страната към частни предприятия възлизаха на близо 90 млрд. евро, припомня БГНЕС.

По отношение на забавените плащания от държавата на доставчиците й Италия се намира в същата и дори малко по-лоша ситуация, отколкото Португалия, Испания или Гърция и значително по-лоша от Великобритания, Германия или Финландия, призна Монти.

Това е бреме за бизнеса и за цялата страна. Положението наистина е неприемливо, добави премиерът. Декретът предвижда изплащането на 40 млрд. стари задължения през следващите 12 месеца.

По общото мнение изплащането дори и частично на натрупани стари задължения от държавата към частния бизнес може да даде спасителна глътка въздух на италианската икономика, затънала в продължителна и дълбока рецесия (-2.4% през 2012 г.) на фона на все по-рядко отпусканите кредити през последните месеци.

Този въпрос е един от малкото, по които има консенсус сред политическата класа, раздирана от противоречия и неспособна да излъчи правителство след парламентарните избори през февруари.

Междувременно Марио Монти, който е премиер на Италия от ноември 2011 г., продължава решава текущите проблеми.