Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви предупредителен жълт код за порои в Централна и Източна България.

Синоптиците предупреждават за опасност от обилни валежи в 20 области на страната.

В областите Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Велико Търново и Габрово и Русе се очакват значителни валежи на места до около 20 л/кв.м. В останалата част от страната в Западна България кодът остава зелен.

През деня валежите ще продължат, но ще отслабват и около обяд в Югозападна България, а до вечерта и в по-голямата част от страната ще спрат. Преди пладне на отделни места в Предбалкана дъждът ще се примесва със сняг.

Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури ще са между 5° и 10°, в крайните югозападни райони до 12°. В София температурата ще е около 7°.

„Няма опасност от наводнения и опустошаване на земеделски земи в следствие на проливните дъждове от последното денонощие“, съобщи за агенция „Фокус” оперативният дежурен в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН).

Обстановката на територията на цялата страна е нормална и няма опасност за населението. „До този момент няма засегнати и опустошени дори и земеделски земи”, посочиха от ГДПБЗН.

Язовир „Доспат” прелива, но водата в него се изпуска контролирано по 1110 кубика.