Цената на агнешкото по магазините скача почти ежедневно близо месец преди Великден, съобщава "Стандарт". Докато в края на март килограм агнешки бут в Добрич се предлагаше за 14 лв., през миналата седмица стигна до 17.40 лв.

В същото време частни стопани предлагат единични бройки, като цената за живо тегло на агне до 30 кг е 6 лв. за килограм, а за агнета над 30 кг – 5.50 лв. Живото тегло на агнето обикновено е двойно по-голямо от месото, което може да се получи от животното. Така килограм агнешко излиза по 11-12 лв., ако го вземете като живо тегло. Стопаните, предлагащи агнета за Великден и Гергьовден, може да изчистят и одерат животното, което обаче коства на купувача 10 лв.

Секторът замира и почти е унищожен, каза за "Стандарт" Милен Николов, председател на асоциация "Добруджанско агне". Една от причините е, че в момента почти няма изкупуване на агнета на едро, а цените, на които се сключват единични сделки, са много ниски.

За агнета до 25 кг цената за живо тегло на едро била 4 лв., за животно до 30 кг – 4.50 лв., а над 30 кг - никой не купувал. Друга причина, заради която браншът е почти сринат, са триковете на някои търговци, казва фермерът.

Родни търговци пробутвали на най-сериозния пазар за българските фермери румънски агнета и това накарало Турция да затвори пазара си за родните животни.

"Търговци купуват за 120 лв. агнета по около 30 кг от Румъния, в България им премахват ушните марки, слагат български и ги продават в Турция като наши, като цената на такова животно стига до 300-400 лв. Съседите се усетиха и затвориха пазара си. Защото в Турция се харесва нашето месо, което е с по-добри вкусовите качества. В момента изнасяме само за Гърция, Хърватия и Италия, но там се купува далеч по-малко и много от колегите разпродават стадата си, защото не могат да издържат на конкуренцията", каза Николов.

Той самият продал две стада от по 350 животни и в момента стадото, което гледа, е едва от 130 животни. "Трудно е, защото фуражите са скъпи, а субсидиите са малко. В съседна Румъния собствениците на животновъдни ферми получават два пъти повече държавни субсидии от нас", каза Николов, като добави, че затова румънските фермери продават на такива ниски цени.