Щатският отчетен сезон бе открит вчера след затварянето на пазара, като по традиция първи излезе с резултатите си алуминиевият конгломерат и член на Dow Jones - Alcoa.

От компанията отчетоха по-голяма печалба от средните очаквания на анализаторите за първото тримесечие, вследствие на силното търсене на алуминий от автомобилната и авиационната промишлености.

Прогнозите са за ръст на търсенето на алуминий са със 7% през тази година.

Нетната печалба се се повишила с 58% през първото тримесечие до 149 милиона долара, или 13 цента на акция, в сравнение с 94 милиона долара, или 9 цента на акция преди година.

Без да се отчитат еднократните разходи, печалбата е възлязла на 11 цента, което се оказа значително над средните очаквания на пазара за 8 цента печалба на акция.

Приходите са се понижили с 3% до 5.83 милиарда долара, в сравнение с 6.01 милиарда долара преди година. Тук обаче резултатът се оказа под средните очаквания на специалистите за приходи в размер на 5.91 милиарда долара.

През последното десетилетие компанията насочи основния си бизнес от миннодобивната и рафинерийната сфера към производството на части за различните индустрии в търсене на повече добавъчна стойност.

Тя се облагодетелства от усилията на автомобилната и авиационната индустрия да правят продуктите си по-леки.

Авиокомпаниите поръчват нови самолети в усилията си да пестят от горива, които са най-големият им разход. Тази тенденция се очаква да се запази няколко години.

Продажбите на автомобили също бележат бум, като тези, отлагали покупката на нова кола поради кризата, стават все по-склонни да го направят.

Компанията изнесе резултатите си вчера след затварянето на щатските пазари, като на извънборсовия пазар акциите й загубиха 13 цента, или 1.6% от стойността си до 8.26 долара, след като приключиха редовната сесия с поскъпване от 1.8% до 8.39 долара.