Несигурната предизборна обстановка у нас неизбежно попречи на възхода на българия фондов пазар. Това заяви в коментара си за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД.

Въпреки че американските индекси регистрират рекорд след рекорд, на БФБ нивата остават около постигнатите в началото на годината. Дори и без сериозен спад в цените на акциите, спадът в обемите на търговия започва да става притеснителен.

След като в началото на годината търговията се активизира, през последните месеци отново сме свидетели на продължителни периоди без сделки и на минимални обеми при повечето акции, дори и при „сините чипове“.

Вече е ясно, че до провеждането на парламентарните избори няма да станем свидетели на раздвижване на пазара. Дори обнародването на консолидираните отчети в края на месеца няма да окаже значително влияние.

Вчерашната сесия бе белязана с раздвижване при Софарма АД и свързаните с него компании, което спомогна за по-малкия спад на SOFIX. Мажоритарният собственик на компанията г-н Донев бе въвлечен в множество скандали по време на предходното правителство.

Не е ясно дали сега, след оставката му, инвеститорите се чувстват по-уверени в групата, но аз очаквам раздвижването да продължи и днес, защото вероятно е свързано с интерес на някой институционален инвеститор.

С изключение на BG40 индексите вчера приключиха сесията на отрицателна територия. Спадът при SOFIX бе от 0.36% до 382.87 пункта, докато BGREIT изгуби 0.58% до 87.28 пункта.

BGTR30 приключи сесията с понижение от 0.43% до 283.03 пункта, докато BG40 нарасна с 0.79% до 127.13 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.