Над 1 000 проверки са извършили инспекторите от Агенцията по храните от началото на месеца до сега, заради предстоящите Великденски празници. По време на проверките в различни търговски вериги в страната са били констатирани 5 акта за административно нарушение.

Проверки бяха извършени на всички хранителни продукти, като инспекторите обърнаха по-голямо внимание на яйцата, боите за яйца, козунаците и агнешкото месо.

"Най-често срещаните пропуски са непълна етикетеровка, липса на част от необходимата информация върху етикета, кодът на производителя върху черупката на яйцето, неправилно съхранение или липса на документи" - обясни д-р Силвия Каменова, инспектор от БАБХ, пред БНТ.

Инспекторите се надяват проверките да предотвратят евентуално покачване цената на яйцата. При пазаруване е добре да се обърне внимание на външния им вид и дали не е изтекъл срокът им на годност, който е 28 дни.

"Регламентиран производител, да имат код на производителя върху черупката на яйцето, да няма някакви външни белези, зацапвания, напукване на черупката. Категорично трябва да има разделно съхранение, защото яйцата са преносители на така наречената салмонела" - съветва инспектор Каменова.

За да сме спокойни, че агнешкото месо е добро за консумация, то трябва да има печат на крайниците и да се съхранява при температура от 0 до 4 градуса. При всяко едно съмнение за лошо качество на даден продукт може да сигнализирате на телефон: 0700 122 99.