С регистрирания си дневен ръст вчера от 1.31% SOFIX отчете най- голям ръст за последния месец. Наличието на достатъчно подценени атрактивни компании прави купувачите нетърпеливи и те се активизират дори преди изборите. Това заяви в коментара си на днешната сесия за Profit.bg Димитър Георгиев, ръководител отдел "Търговия" в ЕЛАНА Трейдинг.

Разбира се, поредните регистрирани абсолютни рекордно високи нива на щатските индекси подкрепят допълнително пазарните участници.

От огромно значение е и фактът, че, в условията на предизборна кампания, основните политически сили не се изкушиха (поне до момента) да предлагат популистки решения или, където ги има, те биха били с ограничено влияние върху икономическото развитие, смята Димитър Георгиев.

В този смисъл запазването на макроикономическата стабилност, благоприятните нива на държавен дълг и непроменянето на данъчната политика на държавата са почти гарантирани след изборите.

Застраховката срещу фалит на България (CDS) се котира на 117.53 – много близо до нивата от преди началото на социално- политическата криза в страната в средата на февруари.

На фона на всичко това е твърде вероятно и днес да бъдат регистрирани повишения при повечето търгувани компании на БФБ.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции